Jaarthema
't Zal wel zijn
't Zal wel zijn
Welzijn bespreekbaar maken? ’ t Zal wel zijn!Met dit jaarthema willen we een hechte sfeer creëren, waarin iedereen zich thuis voelt en vertrouwen centraal staat. Zo bieden we aandacht aan gedachten of gevoelens die anders niet in de kijker staan. Niet goed in je vel zitten? We gaan het onderwerp niet uit de weg, en zorgen voor het welzijn van elke scouts of gids. Van kapoen tot jin, van de knuffelhoek tot het onbekende bos, elke bluts of buil is welkom. Zelfs als praten moeilijk gaat, biedt onze zwijgende schouder steun. Leiding laten we niet in de kou staan en wordt ondersteund om hiermee aan de slag te gaan. We leven ons met volle overtuiging uit tijdens een spel en praten net zo goed de sterren van de hemel bij het kampvuur.
Je even niet oké voelen? ’ t Zal wel zijn!Dat het leven niet altijd van een leien dakje loopt, is volkomen normaal. Als scouts en gidsen liggen we wel eens in de knoop met onszelf, of ploeteren we over hobbelwegen. Samen delen we de mooie momenten, maar bieden we ook troost wanneer het even wat minder gaat. Scouting vormt een veilige haven, waar elke boot kan aanmeren, ook als hij wat geschaafd is. Leden en leiding timmeren samen aanlegsteigers en gooien op tijd een reddingsboei naar elkaar. De scouts is een plaats waar we durven vertellen dat het niet goed gaat en kunnen aangeven wat onze persoonlijke grenzen zijn. We durven onze rugzak even afgeven wanneer hij te zwaar wordt. Want scouting, da’s durven!
Jezelf kunnen zijn? ’ t Zal wel zijn!We maken duidelijk dat het meer dan oké is om jezelf te zijn en je voluit te tonen, voor alles wat je bent en voelt. Iedereen heeft zijn eigen handleiding voor de bergen en dalen die we allemaal door trekken. De welp die ‘s ochtends vrolijk door het veld huppelt en tegen de middag geen blijf weet met zijn heimwee. Die ene jongverkenner die enthousiast meedoet met het themaspel, terwijl de anderen zich schamen. Of de stoere leidster die twijfelt aan haar eerste groepsspel. Met respect voor elkaar gaan we op verkenning en aarzelen we niet om ons binnenste grondplan in kaart te brengen en aan anderen te tonen. Onze scoutsgroep wordt een tweede thuis waar iedereen erbij kan en zichzelf kan zijn.
Er zijn voor elkaar? ’ t Zal wel zijn!Ook in het rumoer van de groep luisteren we naar elkaar en naar onszelf. We verleggen samen grenzen en weten dat het ook uitdagend kan zijn om even halt te houden. We bouwen samen aan scouting, een plaats waar we zorgen voor elkaar en waar we respect hebben voor elke unieke ik, met een regenboog aan gevoelens. Zo vormt de groep een warm nest, waarin ruimte is voor zowel schouderklopjes als high fives, voor knipogen en knuffels. We blussen brandjes en gaan onvoorwaardelijk voor elkaar door het vuur gaan.
Neen zeggen? ’ t Zal wel zijn!Je eigen kronkels, sluipwegen en grenzen kunnen aangeven is een troef, niet het minst omdat ze voor iedereen anders zijn. Net daarom willen we dit jaar onze kleurrijke gevoelens in de verf zetten. Leiding staat klaar met dat gezond duwtje in de rug maar de keuze om nee te zeggen blijft voor handen. Nee zeggen is een tweerichtingsstraat, waarin iedereen zonder aandringen zijn bestemming bepaalt. Leiding en leden dragen samen bij aan het bewaren en respecteren van emotionele grenzen.
't Zal wel zijn! Een jaarthema dat even uitdagend als relevant is. We gaan ermee aan de slag, zoals steeds op en top scoutesk: met onbevangen speelsheid en onverslijtbare vriendschappen. Alle oplossingen gaan we onderweg niet vinden, misschien lopen we zelfs af en toe wat verloren. Samen bouwen we aan sterke fundamenten en verliezen we nooit de draagkracht van de leidingsploeg uit het oog. Oplappen, aansterken, of bijschaven: het belang van de groep, en iedereen die er deel van uitmaakt, staat voorop. Leiding biedt een luisterend oor, zorgt voor geborgenheid en af en toe wijze raad. Ook geven ze zelf aan wanneer het hun petje overstijgt. We staan nooit alleen en zijn elkaars vangnet waar nodig. Zo werken we vlijtig verder aan een wereld die beter is dan we haar gevonden hebben.
Speelstek, reuzeplek!
Scouts en gidsen spelen altijd en overal: binnen, buiten, op het water, in het bos, op het plein, alles daartussen of ver daarvandaan. Geen vierkante centimeter op ons pad naar ontdekking en ontwikkeling laten wij onbespeeld. Tegenwoordig staat onze wereldwijde speeltuin regelmatig onder druk. Maar we zouden geen gidsen en scouts zijn als we de handen niet uit de mouwen van ons hemd zouden steken. Opkomen voor onze omgeving en onze scouteske thuis, dat kunnen we, met groot plezier en kleine daden.
Speelplek = een noodzaak!
Als scouts en gidsen dromen we luidop van speelruimte die veilig en duurzaam is. Maar vandaag staat zowel de publieke ruimte als onze eigen plek onder hoogspanning: een vervallen lokaal, te weinig plaats of een beperkt budget om dingen aan te pakken. Daarom durven we als leden en leiding onze toekomstdromen uitspreken naar elkaar, naar ouders, naar onze omgeving en naar ons lokaal bestuur. Samen slaan we de handen in elkaar om zo onze speelruimte te verbeteren, te waarborgen én uit te breiden. Want kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om speels jong te zijn!
Overal spelen
Luid schreeuwend of muisstil, half dromend of net hypergefocust, zwaar gecamoufleerd of helemaal opgetogen? De scouts is een plek waar we ons al spelend helemaal kunnen uitleven. Of dat nu wandelend op tocht, hangend in ons scoutslokaal of dobberend op een zelfgemaakt vlot is. We geven leden niet alleen de plek, maar ook de ruimte om voluit te experimenteren. En dat mag met tuimelen, vallen en weer opstaan, het liefst met wat groen in de buurt. Is dat niet meteen voorhanden? Dan trekken we met z’n allen naar het stadspark of wippen we enkele tegels om voor nieuw groen leven. De natuur is onze troef!
Inventief creatief
In de stad, op het platteland, op een grote speelplaats of een kleine wei, elke speelplek kan tot de verbeelding spreken. Is ons lokaal verouderd of niet helemaal van ons? Dan dagen we onszelf en onze leden uit om anders en creatief te spelen. Een omgevallen boomstam vormt al snel het centrum van een gigantisch elfenfort en een paadje dat verstopt zit achter een dik bladerdek blijkt de doorgang naar een verborgen rijk vol gekke aardmannetjes. Door onze fantasie kunnen we ook met minder een pak meer!
Graag gedaan
Al spelend zijn we te gast op plaatsen waar ook anderen van genieten. We helpen graag zorg te dragen voor die omgeving en zijn ons bewust van wat we doen, zonder ons eigen scoutsverhaal overboord te gooien. Of we maken er een spel van! Wie ruimt na de activiteit het snelst al het spelmateriaal op? Ook op ons eigen terrein geven we het goede voorbeeld. Zo tonen we onszelf aan elkaar, maar ook aan de buurt.
Jouw plek
Een sociale, opvallende vlinder, of iemand die liever in de vertrouwde cocon blijft? Elke scout en gids verdient een plekje om volledig, veilig en onvoorwaardelijk zichzelf te zijn. Ergens waar we kunnen thuiskomen. Dat kan een hoek met keiveel kleurrijke knuffels in ons eigen scoutslokaal, maar ook die hoge klimboom in het speelbos zijn. Er is ruimte om uit te breken, om te botsen en weer verder te gaan. Maar bovenal: om te spelen en te zijn